Hankkeen tulokset pähkinänkuoressa
Tilaa taiteilijuuteen -hankkeessa edistettiin vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia ja yhdenvertaisuutta. Hanketta hallinnoivat Kulttuuria kaikille-palvelu sekä Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry. Koneen Säätiön rahoittama hanke alkoi keväällä 2022 ja päättyy syksyllä 2024. Tutustu hankkeeseen ja sen hedelmiin!
Taiteilijoiden työn tukeminen
Saavutettavampi taiteilijaresidenssi
Saavutettavampi taiteilijaresidenssi järjestettiin yhteistyössä Aineen taidemuseon kanssa Torniossa syksyllä 2022. Avoimen haun kautta valittiin mukaan kuusi taiteilijaa. He toteuttivat yksityisnäyttelyt, joista koottiin ryhmänäyttely Aineen taidemuseoon keväällä 2023. Ryhmänäyttely siirtyi Joensuun Parafest -festivaalille ja osittain Espoo Ciné -festivaalille.
Lue täältä kokemuksia saavutettavamman residenssin toteuttamisesta!
Kokosimme kokemuksistamme muistilistan saavutettavamman residenssin toteuttamisesta avuksi kaikille residenssitoimijoille.
Lataa muistilista saavutettavamman residenssin toteuttamisesta:
Saavutettavamman residenssin muistilista PDF-muodossa
Saavutettavamman residenssin muistilista Word-muodossa
Kokeneen taiteilijamentorin tuki
Syksyllä 2023 tarjosimme kahdeksalle eri alojen taiteilijalle mentorin tukemaan heidän taiteellista työtään. Työskentely ajoittui noin neljän kuukauden ajalle. Mentorointi koettiin erittäin hedelmälliseksi tuen muodoksi.
Lue kokemuksia mentoroinnista Riikka Hännisen artikkelista!
Taiteilijatapaamiset ja työpajat
Järjestimme hankkeen aikana viisi työpajaa, joiden tavoitteena oli antaa vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille välineitä taiteellisen työn esittelyyn ja taiteilijaidentiteetin vahvistamiseen.
Työpajojen aiheina olivat portfolion tekeminen, apurahan hakeminen, itsensä esitteleminen, sosiaalisen median hallinta ja saavutettavuusraideri. Sisällöt koettiin palautteiden mukaan tarpeellisiksi ja kiinnostaviksi.
Järjestimme viisi taiteilijatapaamista. Vapaamuotoisen keskustelun lisäksi taiteilijat jakoivat kokemuksia verkostoitumisesta ja antoivat rakentavaa palautetta toistensa töistä. Jokaisessa tapaamisessa oli mukana uusia osallistujia eri puolilta Suomea. Syksyllä 2023 tapaamiset toteutettiin jatkuvina vertaisryhminä, joihin osallistujat sitoutuivat syksyn ajaksi. Kokemusten jakamiselle ja vertaistuelle tuntui olevan niin paljon tarvetta, että tapaamisten jatkaminen otettiin mukaan Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrean hallinnoimaan Taiteilijan taikasauva -jatkohankkeeseen syksyllä 2024.
Koulutuksen saavutettavuuden edistäminen
Olemme tukeneet kumppaniamme Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelmaa (Näty), kun se järjesti kaikille avoimet ja saavutettavat valintakokeet ensimmäisenä teatterikouluna Suomessa. Konsultoimme Nätyä saavutettavuudesta valintakokeiden eri vaiheissa ja keskustelimme vammaisten näyttelijöiden työmahdollisuuksista.
Lue Nätyn lehtorin Samuli Nordbergin kirjoitus näyttelijän koulutuksen moninaisuudesta!
Keräsimme keskusteluista ja kokemuksista muistilistan taideoppilaitoksille.
Tulossa: Muistilista valintakokeiden saavutettavuudesta!
Kävimme puhumassa Aalto-yliopiston elokuvataiteen, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja tanssijan työn koulutusohjelman opettajille vammaisen opiskelijan tukemisesta valintakokeissa ja opintojen aikana. Oppilaitoksilla vaikuttaa olevan aiempaa enemmän kiinnostusta kehittää koulutusten saavutettavuutta, vaikka samalla käytännön kehitys etenee hitaasti ja opettajat kipuilevat tiukkojen resurssien ja ajankäytön kanssa.
Keskustelu oppilaitosten kanssa vahvistaa tarvetta saavutettavuuden asiantuntijapoolille, joka voisi antaa tukea taidekoulutuksen saavutettavuuteen sekä vammaisille taideopiskelijoille että oppilaitoksille. Oppilaitosten saavutettavuussuunnitelmat eivät yksin riitä; tarvitaan vammaisten ihmisten käytännön tietoa ja ratkaisuehdotuksia. Toivoimme opetus- ja kulttuuriministeriön lähtevän mukaan asiantuntijapoolin tukemiseen, mutta toistaiseksi näin ei ole käynyt.
Koulutukset portinvartijoille
Apurahahaun saavutettavuus
Kysyimme vammaisilta taiteilijoilta, miten he kokevat apurahahaun prosessin. Vastauksissa toivottiin hakuprosessiin selkeyttä sekä mahdollisuutta saada
hakuprosessiin apua ja tehdä hakemus eri muodoissa.
Lue lisää vammaisille taiteilijoille suunnatusta apurahakyselystä!
Järjestimme apurahoja jakaville tahoille kolme apurahaprosessin saavutettavuutta avaavaa koulutusta yhdessä Säätiöt ja rahastot ry:n kanssa. tarjosimme halukkaille säätiöille kahdenkeskistä konsultointia saavutettavuuskysymyksistä. Kokosimme saadusta tiedosta muistilistan taiteen rahoittajille.
Voit ladata sen itsellesi tästä:
Saavutettavuuden muistilista rahoittajille (PDF)
Saavutettavuuden muistilista rahoittajille (Word)
Keskustelua kritiikeistä ja kuratoinnista
Kävimme puhumassa Aalto-yliopiston Vicca-ohjelman ja Taideyliopiston Praxis-ohjelman opiskelijoille vammaisten taiteilijoiden löytämisestä ja kuratoinnissa huomioitavista asioista.
Yhteistyössä Suomen arvostelijain liiton SARV:n kanssa järjestimme kaikille avoimen kurssin, jolla opeteltiin kritiikkien tekemistä taideteoksista, joihin liittyy vammaisuuden näkökulma tai joiden tekijä on vammainen tai viittomakielinen taiteilija. Hyödynsimme kriitikoiden asiantuntemusta eri yhteyksissä mm. paneelikeskustelussa Cross over -festivaalilla.
Pääset lukemaan kurssilaisten kirjoituksia näistä linkeistä:
Maija Karhunen: Erilaisuuden kuvia itsestä ja toisista – Tilaa taiteilijuuteen
Marja Rautaharju: Monitahoinen vammaisuuden arkkitehtuurimanifesti – Tilaa taiteilijuuteen
Marjo Pipinen: Lykourgos Porfyrisin teos POPSHOTS – Tilaa taiteilijuuteen
Satu Itkonen: Kaksi tulkintaa erilaisuudesta – Tilaa taiteilijuuteen