Tutustu hankkeen mentorointipareihin!
Tilaa taiteilijuuteen -hanke on tarjonnut kahdeksalle taiteilijalle mahdollisuuden työskennellä kokeneen mentoritaiteilijan kanssa syksyllä 2023. Ylpeänä esittelemme taiteilijat ja heidän mentorinsa!
Mika “MC Cepa” Leminen ja Linda-Maria “Mercedes” Raninen
“Oon Mika Leminen ja räppään nimellä MC Cepa. Mulla on räppiprojekti Cepan Maailma, jossa muut räppäävät mun tekstejä. Näin mun puhevikaisuus kierretään ja räpeistä saa paremmin selvää. Mun räpeissä on usein yhteiskunnallisia pointteja mukana, mutta en koe tekeväni poliiittista räppiä. Mulle tärkeää räpissä on hyvät kertosäkeet ja kova asenne. Tavoitteeni räpissä on ammattilaisuus muutaman vuoden sisällä. Oon alkanut tekemään myös muille artisteille tarkoitettuja pop-lauluja. Linda-Marian mentorointi on auttanut mua keskittymään oikeisiin asioihin ja lisännyt suunnitelmallisuutta mun juttuun.”
Mikaa mentoroi Linda-Maria Raninen:
“Olen Linda-Maria Raninen, artistinimeltäni Mercedes. Kolmas albumini Luumupuu julkaistiin lokakuussa 2023. Olen julkaissut myös kolme kirjaa ja olen Kirkko ja kaupunki -lehden kolumnisti. Rakkauteni suomen kieleen on yksi syy, miksi ryhdyin Mikan mentoriksi. Mika kuuluu sukupolvemme lahjakkaimpiin tekstintekijöihin ja haluan auttaa häntä saavuttamaan ansaitsemansa arvostuksen.”
Tara Kotkas ja Loa Carlslund
“Minun nimeni on Tara, olen 22-vuotias ja asun Kööpenhaminassa. Olen tanssinut melkein koko elämäni, eniten balettia ja nykytanssia. Tykkään tanssimisesta, koska saan hyvän tunteen kehooni, pystyn ilmaisemaan tunteitani ja olemaan luova. Olen viime vuosina tajunnut, että olisi ihanaa tanssia joka päivä, ja siksi unelmani on tulla ammattitanssijaksi. Olen jo saanut paikan kolmivuotiseen nykytanssikoulutukseen, ja suunnitelma on aloittaa se ensi kesänä.”
Taraa mentoroi Loa Carlslund:
”Nimeni on Loa Carlslund, olen tanssija ja tanssitaiteilija Kööpenhaminasta. Olen myös toiminut Teater Minskissä taiteellisena johtajana ja luonut heidän kanssaan esityksiä, jotka ovat kiertäneet pitkin Eurooppaa, Aasiaa ja Afrikkaa. Taran kanssa keskitymme kehittämään Taran taiteellista ääntä. Yhdessä etsimme sitä, mikä inspiroi ja sytyttää häntä. Tutkimme, miten ideat saadaan elämään kehossa.”
Kati Aartoila ja Saara Sihvonen
Kati Aartoila on yksi Suomen ensimmäisistä vammaisista malleista ja hänellä on kansainvälinen mallisopimus. “Mallin työssä voin tuntea itseni nähdyksi ja kuulluksi, rikkoa stereotypioita vammaisista ja vähentää stigmaa. Haluan olla roolimallina muille vammaisille, eritoten Erb’s Palsy -yhteisölle. Rakastan matkustamista ja minulla on aina matkalaukku valmiina lähtöön.”
Katia mentoroi Saara Sihvonen:
Saara Sihvonen on kansainvälisesti menestynyt huippumalli. Uransa aikana hän on työskennellyt huippunimien, kuten Saint Laurentin, Givenchyn, Chanelin sekä Zadig & Voltairen muotinäytöksissä. Hän on esiintynyt eri puolilla maailmaa useissa muotilehdissä sekä niiden kansissa. Näihin kuuluu muun muassa Elle, Vogue, Marie Claire sekä Glamour Iceland. Nykyään Singaporessa vaikuttava Saara on kouluttautunut muun muassa positiivisen psykologian saralla. Hänen oma yrityksensä WITHSAARA keskittyy henkisen hyvinvoinnin valmennuksiin.
Joose Ojala ja Johanna Juhola
”Olen Joose Ojala, helsinkiläinen jazzhaitaristi, musiikin sekatyöläinen ja säveltäjä. Sain mentoriltani Johannalta korvaamatonta, erittäin asiantuntevaa apua apurahahakemusten tekoon. Joulukuussa sain Koneen Säätiöltä 65000 euron suuruisen apurahan, jolla pystyn toteuttamaan mm. kaksi täyspitkää albumia Kaiunsäde-yhtyeelleni sekä taiteellista työskentelyä tuoreen Joose Ojala Trio-yhtyeeni parissa. Olen valtavan kiitollinen Koneen Säätiölle sekä Tilaa Taiteilijuuteen -hankkeelle siitä, että tämä mentorointiohjelma mahdollisti minulle tämän kaiken.” Joosea voi kuunnella Spotifystä (Spotify.com)
Joosea mentoroi Johanna Juhola:
Johanna Juholaa on ylistetty tangon kurittomaksi uudistajaksi, maailmanmusiikki-ikoniksi ja harmonikkamusiikin merkittäväksi uudistajaksi. Johannan omaperäinen tuotanto ja yhteistyö klassisen musiikin, jazzin ja elektronisen musiikin huippunimien sekä nykytanssi- ja sirkustaiteilijoiden kanssa on sinetöinyt hänen maineensa genrejä ylittävänä visionäärinä. Johanna on luonut oman musiikkityylinsä nimeltä fantasiatango, jota hän esittää yhtyeidensä Johanna Juhola Reaktori, Johanna Juhola Trio ja Johanna Juhola & Imaginary Friends kanssa. Juhola on julkaissut viisi soololevyä. Vuonna 2022 hän voitti pohjoismaisen säveltäjän palkinnon, NPU-palkinnon, sävellystyöstään.
Elisa Syväoja ja Johanna Mattila
Elisa Syväoja on esittävien taiteiden ja audiovisuaalisen taiteen opiskelija. Elisa on toiminut teatterin parissa monissa rooleissa kuten visuaalisuuden suunnittelijana, ohjaajana, tuottajana ja näyttelijänä. Hän opiskelee Aalto yliopistossa Elokuvataiteen laitoksella elokuvatuottajaksi. Hän kirjoittaa esikoiskäsikirjoitustaan.
Elisan mentori on Johanna Mattila:
”Olen työskennellyt näyttämötaiteiden moniottelijana 20 vuotta, ohjaajana, näyttelijänä, käsikirjoittajana, säveltäjänä ja tuottajana välillä keskittyen kouluttamiseen ja teatterin saavutettavuusasioihin. Olen ensimmäinen sokea korkeakoulutettu teatterin ammattilainen Suomessa ja toivon etten jää viimeiseksi. Mentoroinnin ohella työskentelen tällä hetkellä erilaisten festivaalien ja esitysten tuotannoissa.”
Anniina Ala-Soini ja Hanna-Riikka Kuisma
“Olen Anniina Ala-Soini, 37-vuotias autisti Helsingistä. Kommunikoin puhumalla, mutta itseni ilmaiseminen eri taiteenlajien avulla on aina tuntunut helpommalta. Kirjoitan pitkää proosatekstiä, josta toivottavasti vielä jonakin päivänä tulee romaanimittainen. Päähenkilöni on nuori naisautisti, joka ei sovi stereotyyppiseen kuvaan autismista. Mentorointiin mukaan pääseminen on ollut todellinen onnenpotku, sillä ryhmämuotoisilla kirjoituskursseilla ei ole mahdollista saada palautetta omasta käsikirjoituksesta yhtä syvällisesti. Juttutuokiot mentorin kanssa ovat auttaneet ylläpitämään jaksamista ja motivaatiota kirjoittamiseen arjen keskellä.”
Anniinaa mentoroi Hanna-Riikka Kuisma:
Kirjailija Hanna-Riikka Kuisma (s. 1978) valmistui kuvataiteilijaksi 2001, mutta valitsi pian sen jälkeen ammattimaisen kirjoittamisen. Häneltä on julkaistu seitsemän kaunokirjallista teosta, yksi novellikokoelma ja kuusi romaania. Hän on myös toiminut sekä kolumnistina että taidekriitikkona ja kirjoittanut monipuolisesti erilaisiin lehtiin ja antologioihin tekstejä esseistä novelleihin. Kuisma on työskennellyt useammassa arvostelupalveluprojektissa ja oli vuonna 2022 J.H. Erkon novellikilpailun päätuomari. Kuisman romaani Kerrostalo huomioitiin 2019 Finlandia-ehdokkuudella. Hän sai samana vuonna Satakunnan taidepalkinnon ja 2021 Nortamo-palkinnon.
Heidi Torn ja Ninni Wetterstrand
Heidi Torn eli Kehrä:
“Olen artistiurani ensiaskeleita ottava Kehrä. Laulamani ja kirjoittamani suomenkielinen musiikki on usein fantasiavivahteista tai jollain muulla tavalla odottamatonta. Olen julkaissut omakustanteena kolme kappaletta ja sain ilokseni mentorin juuri ennen neljännen biisin ilmestymistä. Julkaisuun on tullut ihan uusia näkökulmia ja uskonkin, että mentorin myötä pystyn tekemään musiikkia entistä ammattimaisemmin.”
Kehrän neljäs single Keinumaan ilmestyi 10.10. ja sen voi kuunnella kaikilta suoratoistoalustoilta. Kuuntele Kehrää Spotifysta (Spotify.fi)
Kehrää mentoroi Ninni Wetterstrand:
“Olen Ninni Wetterstrand. Työskentelen Pohjoismaiden suurimmalla itsenäisellä levy-yhtiöllä Playground Musicilla tuplaroolissa tiedottajana sekä A&R-henkilönä eli tuotantöpäällikkönä. Artisteihini kuuluvat muun muassa The Rasmus, Uniklubi, JP Leppäluoto ja Eva Louhivuori. Vapaa-ajalla vietän paljon aikaa rescue-koirani Saulin kanssa.”
Susanne Ekroth ja Leena Virtanen
Susanne:
“Olen satakuntalainen, jolla oli vuosia haaveena käsikirjoittaa televisiosarja, jossa kuuluisi kotiseutuni puheen karu klangi. Ei dekkari eikä rakkaustarina vaan tarina perheestä. Tartuin tarjoukseen saada käsikirjoitukseen mentorointia, enkä ole katunut. vaikka esteenä on välillä ollut oma epäuskoni ja toisaalta pelkoni heittäytyä uuteen tai innostua. Nyt näyttää siltä, että tekstini on lähempänä käsikirjoitusta kuin koskaan ennen. Hieno mahdollisuus tosiaan, olen sanaton.”
Susannea mentoroi Leena Virtanen:
“Olen tehnyt draaman parissa töitä vuodesta 1986, ensimmäiset parikymmentä vuotta enimmäkseen freelancerina sekä teatterin että tv-draaman puolella. Opetin 1990-luvulla käsikirjoittamista useissa oppilaitoksissa.
Taiteen lisensiaatin tutkinnon suoritin 1998. Vuonna 2006 aloitin työt dramaturgina Yle Draamassa. Dramaturgin työn ohessa olen kirjoittanut käsikirjoituksia sekä televisio- että kuunnelmasarjoihin. 2010-luvulla käsikirjoitin kaksi pitkää elokuvaa: Vähän kunnioitusta, 2010 ja Tulen morsian, 2016. ”