Konstnärresidens

Våren 2022 genomfördes en utlysning. Till utlysning skickades 32 ansökningar av finska och internationella konstnärer. Två konstnärer och två konstnärspar valdes till residens och utställningar. 

Konstnärer ska arbeta med Konestiftelsens konstnärsstipendium på Residenset Viippola i Torneå och Sverigefinska folkhögskolan i Haparanda i perioder av olika längd under hösten 2022. 

I slutet av sitt residensperioden kommer varje konstnär att hålla en utställning i olika lokaler i Torneå och Haparanda (Galleria Tila i Torneå, Rajala Köpcentrum i Haparanda, Haparanda järnvägsstation och Jala i Haparanda). En grupputställning med alla som arbetat i residenset kommer att hållas på Aine konstmuseum i 2023. 

Vi vill i första hand möjliggöra residensarbete för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer. Vi samlar också information om hur man kan göra konstnärresidensen så tillgängliga som möjlig.  

 

Konstnärer

Sofia Karinen

Sofia Karinen, foton av Cecile Rousselet 
Sofia Karinen, foton av Cecile Rousselet

Sofia Karinen, en finsk-fransk 21-årig bildkonstnär som studerar i Limingo Folkhögskola och som målar om sin vardagsmiljö och naturen i närheten. 

 

Aino Laiho och Olga Green

Aino Laiho ja Olga Green, foton av Silva Belghiti 
Aino Laiho ja Olga Green, foton av Silva Belghiti

Teckenspråkiga arbetsduo Aino Laiho och Olga Green ska undersöka ett tryggt rum samt lekens och interaktionens möjligheter i det gemensamma konstnärliga uttrycket. De ska arbeta experimentellt med flera olika tekniker och materialer.  

 

Kari Toiviainen

Kari Toiviainen, foton av Tommi Niukkanen 
Kari Toiviainen, foton av Tommi Niukkanen

Kari Toiviainen är en CP-skadad proffs inom teater och audiovisuell uttryck och arbetar också inom flera konstarter. Toiviainen ska skapa en kollektiv videokonstverkserie i residens. 

 

Maarit Hedman och Anu Haapanen 

Maarit Hedman, foton av Markku Hedman 
Maarit Hedman, foton av Markku Hedman
Anu Haapanen, foton av Satu Haapanen 
Anu Haapanen, foton av Satu Haapanen

Maarit Hedman och Anu Haapanen ska under residensperioden arbeta med utställningshelhet som innehåller blandteknik- och akrylmålningar samt kolteckningar. Med sina konstverk skapar de dialog om mörkret mellan en seende person och en person som har förlorat sin syn.