Lämpimästi tervetuloa Taiteen ja kritiikin äärellä -keskusteluun 9.9. Cross over -taidefestivaalille

Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen logo: Tussilla piirretyt kaksi valkoista kättä kaartuvat Tilaa taiteilijuuteen -tekstin ylle ja alle. Tausta on vaaleanpunaisella vesivärillä maalattu: siveltimenvedot kasvavat rengasmaisesti keskeltä ulospäin.

Lämpimästi tervetuloa tapaamaan Cross over -taidefestivaalilla esiintyneitä taiteilijoita ja keskustelemaan koetuista esityksistä, taiteen tekemisestä ja taidekritiikistä.

Mitä ajatuksia ja tunnelmia festivaalilla juuri koetut esitykset herättivät?

Keskustellaan teosten teemoista sekä siitä, miten teokset ovat syntyneet. Mitä festivaalin esitykset kertovat vammaisuudesta, yhteiskunnasta tai maailmasta?

Entä millaista palautetta taiteilijat yleensä saavat työstään ja keneltä? Millainen palaute vie työtä eteenpäin? Mikä merkitys ammattikriitikon kirjoittamalla kritiikillä voisi olla taiteilijoille? Mitä kriitikoiden tulisi tietää, kun he kirjoittavat taideteoksista, joihin liittyy vammaisuuden näkökulma, tai joiden tekijä on vammainen taiteilija?

Keskustelu järjestetään 9.9. klo 17–18 osana Cross over -taidefestivaalia Keskustakirjasto Oodissa, Maijansalissa (Töölönlahdenkatu 4, Helsinki).

Keskustelemassa ovat musiikkitoimittaja Wilhelm Kvist sekä festivaalin taiteilijoita: Kari Torvinen Free elecric blues bandista, rap-artisti Raiden eli Arttu Rantanen, kirjailija Hannele Cantell sekä Iiris Brocke Tarukki-yhtyeestä. Keskusteluun johdattelee kriitikko, runoilija Sanni Purhonen. Myös yleisö on tervetullut jakamaan ensivaikutelmia ja esittämään kommentteja ja kysymyksiä taiteilijoille.

Lisätietoja Cross over -taidefestivaalista ja festivaalin taiteilijoista: festivaalin Facebook-sivu

Lisätietoa keskustelijoista:

Wilhelm Kvist toimi Hufvudstadsbladetin musiikkitoimittajana. Hänet palkittiin 2020 suomenruotsalaisten toimittajien Topelius-palkinnolla rohkeana ja terävänä kirjoittajana. Hän valmistelee parhaillaan väitöskirjaa Helsingin yliopistoon sinfoniaorkestereiden ohjelmapolitiikasta erityisesti tasa-arvonäkökulmasta.

Sanni Purhonen on kriitikko, runoilija, luovan kirjoittamisen opettaja ja vammaisaktivisti. Hän on kirjoittanut kirjallisuus- ja elokuvakritiikkiä esimerkiksi Nuoreen Voimaan, Tukilinjaan, Kiiltomatoon, Voimaan ja Kulttuurivihkoihin sekä vetänyt vammaisuus ja taidekritiikki -aiheisia kursseja.

Cross over -taidefestivaali esittelee keskusteluun osallistuvat taiteilijat sosiaalisen median kanavissaan.

Saavutettavuus:

Oodin Maijansali on esteetön. Keskustelussa on viittomakielen tulkkaus. Cross over -taidefestivaalin aikana Maijansalissa on käytössä IR-järjestelmä kuulokojeen käyttäjille. Lisätietoa Keskustakirjasto Oodin saavutettavuudesta (siirryt Oodin sivuille).

Taustaa:

Keskustelu on osa kriitikoille suunnattua Vammaisuus ja taide -kurssia, jonka ovat järjestäneet yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun ja Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREAn Tilaa taiteilijuuteen -hanke sekä Suomen arvostelijain liitto SARVin Kritiikki näkyy! -hanke.

Lämpimästi tervetuloa Taiteen ja kritiikin äärellä -keskusteluun 9.9. Cross over -taidefestivaalille

Vastaa