Tietoa hankkeesta

Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus -hanke sisältää taiteellista työskentelyä residenssissä ja näyttelyitä. Luomme tilaa taiteilijoiden vertaistuelle ja yhteiselle keskustelulle järjestämällä taiteilijatapaamisia. Järjestämme taiteilijoille työpajoja, joissa käsitellään esimerkiksi portfolion tekoa ja apurahojen hakemista. Lisäksi teemme vaikuttamistyötä taidealalla. Teemme yhteistyötä taiteilijoiden sekä taidealan portinvartijoiden eli rahoittajien, kuraattoreiden, kriitikoiden ja taidealan koulutuksen tarjoajien kanssa.

Monille taiteilijoille itsestään selvät asiat, kuten mahdollisuus pyrkiä koulutukseen tai hakea apurahaa, eivät vielä täysin toteudu. Kuraattorit ja kriitikot tarvitsevat lisää tietoa vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden työstä.

“Olen toiminut kohta 25 vuotta muusikkona ja musiikin tuottajana, ja voin sanoa että sokeana se ei ole ihan helppoa. Taide- ja kulttuurialalla täytyy tehdä rohkeampia valintoja ja tarjota yleisöille uusia kykyjä. Kun muusikkona pääset tekemään oikeita asioita, voit osoittaa olevasi samalla viivalla. Yhdenvertaisuus ei ole kiltteyttä tai satunnaisia, säälistä annettavia kädenojennuksia”, sanoo Voice of Finlandistakin tuttu laulaja, soittaja, miksaaja ja tuottaja Mikko Herranen.

Hankkeen toteuttaa Kulttuuria kaikille -palvelu. Hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

Yhteistyökumppanimme ovat:

  • vammaisten taiteilijoiden yhdistys Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry
  • Aineen Taidemuseo
  • Suomen arvostelijain liitto ry SARV
  • Säätiöt ja rahastot ry
  • Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma (Näty).

Hanke käynnistyi keväällä 2022 ja se päättyy keväällä 2024. 

”Yhteiskunnallisessa keskustelussa taiteella harvoin on itseisarvoa, taiteen merkitystä korostavissa puheenvuoroissakin lipsahdetaan useimmiten puhumaan taiteen hyvinvointivaikutuksista. Vammaisen taiteilijan teokset ovat tässä kuviossa jonkinlaista terapiaa tai vertaistukea, eivät omaehtoista ja kunnianhimoista taiteellista työtä. Tilaa taiteilijuuteen -hanke nostaa esiin vammaiset taiteilijat ammattilaisina, joilla on oltava tasavertaiset mahdollisuudet harjoittaa ammattiaan.” Sarjakuvataiteilija Kaisa Leka 

 

Taustaa

Tilaa taiteilijuuteen -hanketta pohjusti Koneen Säätiön rahoittama Matkalla-ponnistushanke vuosina 2020–2021. Lue lisää Matkalla-ponnistushankkeesta Kulttuuria kaikille -palvelun verkkosivuilla.