Saavutettavuuden muistilistat residensseille ja rahoittajille julkaistu

Osana Tilaa taiteilijuuteen -hanketta ovat valmistuneet residensseille ja rahoittajille suunnatut muistilistat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Muistilistat auttavat kehittämään residenssien ja apurahojen saavutettavuutta moninaisille taiteilijoille. Näin suomalainen taide sekä taidekenttä muuttuvat rikkaammiksi ja monimuotoisemmiksi.

Muistilistasta on helppo tarkistaa tärkeimpiä saavutettavuuteen liittyviä toimenpiteitä. Kaikkia askeleita ei tarvitse ottaa heti, vaan listaa saa ja voi soveltaa tilanteen mukaan. Saavutettavuuden kehittäminen on pitkäjänteinen prosessi. Muistilistassa saavutettavuutta lähestytään erityisesti vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden näkökulmasta, mutta sitä voi ajatella myös esimerkiksi perheellisten taiteilijoiden tai EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelta tulevien taiteilijoiden tarpeista käsin.

Tavoitteemme on, että yhä useampien residenssien ovet avautuisivat myös vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille. Tärkeää on myös se, että kynnys taiteen rahoituksen hakemiseen madaltuisi. Vammaiset ja viittomakieliset taiteilijat saattavat tarvita rahoitusta esimerkiksi avustajan tai tulkin matka- tai majoituskuluihin, avustaja- tai opaskoiran kuluihin, erilaisiin taiteen tekemistä helpottaviin apuvälineisiin. Mahdollisuus hakea apurahaa myös tällaisiin kuluihin merkitsee paljon vammaiselle ja viittomakieliselle taiteilijalle.

Toivomme, että residenssit kertoisivat omilla verkkosivuillaan kohteensa saavutettavuudesta ja esteettömyydestä tai niiden puutteista. Samat tiedot olisi tärkeää viedä myös FAIRE Finnish Artist Residency Network -verkoston fairenetwork.com-sivuston residenssihakemistoon.

 

Residenssitoimijoille:

Saavutettavuuden muistilista residenssitoimijoille (PDF)

Saavutettavuuden muistilista residenssitoimijoille (Word)

Rahoittajille:

Saavutettavuuden muistilista rahoittajille (PDF)

Saavutettavuuden muistilista rahoittajille (Word)

Saavutettavuuden muistilistat residensseille ja rahoittajille julkaistu