Mika Leminen: Neljä tietä musa-alan hommiin

Mika Leminen on tehnyt vahvoilla rap-sanoituksillaan vaikutuksen moniin ihmisiin. Hän on ottanut lyriikoissaan kantaa, tuo esiin vammaisuuden kokemuksen ja samalla näkökulma on laajasti inhimillinen. Nyt hän on pisteessä, jossa pohtii vaihtoehtoja musiikkialalla työllistymiseen.

Olen Mika Leminen, ja minut tunnetaan myös kansalaisaktivistina ja kantaottavana räppärinä MC Ceparina. Valmistuin viime marraskuussa AMK:sta liiketalouslinjalta, jossa suuntaukseni oli markkinointi. Pidin valmistumisen jälkeen ansaitun ja tarvitun loman, jolloin keräsin voimiani. Nyt olen päättänyt, että seuraava tavoitteeni on joko päästä opiskelemaan musa-alaa tai työllistyä alalle joko artistina, biisintekijänä, yrittäjänä tai musiikin markkinointihommiin. Tässä tekstissä mietin vaihtoehtoja työllistymiseen ja musiikkialan tulojen pikkupurojen muuttamiseen säännölliseksi toimeentuloksi.

Ensimmäinen ja suomalaisille ilmiselvä vaihtoehto omassa tilanteessani olisi mennä opiskelemaan musiikkia esimerkiksi ammattikouluun. Tätä olen paljon miettinytkin ja huomasin, että Pop & Jazz Konservatoriolla on nykyään lauluntekolinja. Aiemmin luulin, että siellä on vain teknistä soittoa vaativia muusikkolinjoja ja toisaalta musateknologiaa, jotka eivät kumpikaan ole omaa ydinosaamistani. Laulunteko kuitenkin on sitä. Olen pian 10 vuotta kirjoittanut lyriikoita ja olen siinä ihan mestari jo nyt. Kun katselin pääsykoekriteereitä, uskoisin minulla olevan jo erinomainen mahis päästä sisään, varsinkin kun voin kysyä muilta musajuttuja paremmin osaavilta tuntemiltani ihmisiltä jeesiä.

Toinen juttu, mitä olen alkanut tekemään, on työnhaku erilaisiin positioihin, jotka liittyvät jollain tavalla musiikkialaan. Hain äskettäin esim. Muusikkojen liittoon työharjoitteluun, koska se vaikutti työltä, johon minulla on kompetenssia ja samalla pääsisin tutustumaan alan ammattilaisiin ja artisteihin. Verkostoituminen on tärkeää musiikkialalla, koska se poikii mahdollisuuksia erilaisiin projekteihin.

Kolmas tie musa-alalle olisi pääsy kiinnostaviin musiikkiyhtiöihin duuniin avoimilla työhakemuksilla ja tehokkaalla markkinoinnilla. Minua kiinnostaisi tällä hetkellä päästä esimerkiksi Ruudolfin (Rudy Kulmalan) johtamalle Lihamyrsky levy-yhtiölle duuniin. Voisin aluksi tehdä ihan mitä vain hommia heille, vaikka ilmaistyönä, kunhan pääsen sisään ja voin näyttää, mitä osaan ja luoda suhteita. Minulle ei olisi mikään ongelma aluksi vaikkapa siivoilla ja keittää kahvia Ruudolfille! Lihamyrskyssä on useita antirasisteja ja mustia räppäreitä signattuna, ja lisäksi he tekevät äärimmäisen hyvää hiphop-musiikkia!

Neljäs tie musiikkialalle olisi yrittäjyys. Olen viime aikoina kehitellyt ideaa musiikkialan yrityksestä. Löysin perustajajäsenen ja ekat asiakkaat äskettäin. En kerro siitä enempää tässä vaiheessa, sillä ideat on helppo pölliä enkä halua tuhota tätä hommaa puhumalla liikaa. Kehittelen ideaa rauhassa partnerin kanssa eteenpäin, kun ehdin, enkä aio heti rynnätä perustamaan yritystä ennen kuin kaikki on suunniteltu hyvin valmiiksi.

Vapaaehtoistaustani järjestöissä auttaa myös varmasti tulevassa työllistymisessäni. Se riippuu toki paikasta, jonne haen. Olen itse poliittisesti aika vasemmalla, joten haluan työpaikan, joka jakaa arvoni. Olen pyytänyt aktivistikamuiltani suosituskirjeitä viime aikoina, ja ne on olleet aivan ihania ja auttavat varmasti duuninhaussa! Suosituskirjeet ovat tärkeitä, pyytäkää EHDOTTOMASTI niitä auttamaan työnhaussanne.

Kannattaa vammaisena etsiä ja kehittää omat vahvuudet ja opetella ”myymään itsensä” eri työpaikkoihin, jotka vammaista itseään OIKEASTI kiinnostavat ja joissa on myös hyvä tehdä vammaiselle sopivaa työtä. Vammaisilla on liian paljon ”rampamentaliteettia” jossa nähdään pelkkiä uhkakuvia mahdollisuuksien näkemisen sijasta! Itse olen vihdoin täysin oma itseni kaikissa tilanteissa ja onnellisuuteni on kasvanut äärimmäisen paljon, kun ei tarvitse esittää rooleja!

Verkostoituminen on myös avainasioita nykyajan työllistymisessä. Kuulostaa ehkä ujoille ihmisille haastavalta, mutta pomot palkkaavat usein jengiä, jonka jo tuntevat jostain. Siksi kannattaa verkostoitua ja tuottaa sisältöä ja digitaalista henkilöbrändiä esim. LinkedInin ja muun sosiaalisen median puolelle, jotta ihmiset tietävät sinusta, oppivat tuntemaan sinut ja osaamisesi ja mahdollisesti PALKKAAVAT sinut ”oikeisiin” palkkaduuneihin, kunhan oikea työpaikka tulee vastaan!

Tässä oli siis omat kuumat ohjeeni musiikkialalle työllistymiseen! Olen innoissani että nyt on enemmän mahdollisuuksia työllistymiseen hyviin hommiin, ja odotan innolla tulevaa!

Mika Leminen lippalakissa ja pusakassa, päässä silmälasit. Taustalla tie ja mäntyjä. Leminen katsoo vahvalla katseella suoraan kameraan.

Mika Leminen

Teksti on julkaistu aiemmin Kulttuuria kaikille -palvelun blogissa Taiteilijapolku-sarjassa 22.2.2021.

Siirry Kulttuuria kaikille -palvelun blogiin.

Mika Leminen: Neljä tietä musa-alan hommiin

Vastaa