Varmt välkommen till diskussionen Om konst och kritik den 9 september på Cross over -konstfestivalen

Rum för skapande arbete projekt logo.

Varmt välkommen att träffa konstnärerna som uppträdde på Cross over-konstfestivalen och diskutera om föreställningar, att göra konst och konstkritik.

Vilka tankar och känslor väckte föreställningarna du just upplevde på festivalen?

Dessutom kommer vi att diskutera konstverkens teman och hur verken skapades. Vad berättar festivalens föreställningar om funktionsvariation, samhället eller världen?

Dessutom, vilken typ av feedback brukar konstnärer få om sitt arbete och från vem? Vilken typ av feedback för arbetet framåt? Vilken betydelse kan en kritik skriven av en professionell kritiker ha för konstnärer? Vad ska kritiker vara medvetna om när de skriver om konstverk som innehåller ett perspektiv på funktionsvariation eller är skapade av en funktionsvarierade konstnär?

Diskussionen kommer att hållas lördagen den 9.9 kl. 17.00–18.00. Den arrangeras som en del av Cross over-konstfestivalen i Centralbiblioteket Oodi, Maijansali (Tölöviksgatan 4, Helsingfors). Samtalet kommer att vara på finska.

I samtalet deltar musikredaktör Wilhelm Kvist och festivalens artister: Kari Torvinen från Free elecric blues bandet, rapartisten Raiden aka Arttu Rantanen, skribenten Hannele Cantell och Iiris Brocke från Tarukki ensemblen. Diskussionen leds av kritikern och poeten Sanni Purhonen. Publiken är också välkommen att dela med sig av första intryck, kommentera och ställa frågor till konstnärerna.

Mer information om Cross over -konstfestival och artisterna: festivalens Facebook-sida

Mer information om deltagare

Wilhelm Kvist har arbetat som musikredaktör vid Hufvudstadsbladet. Han har fått det finlandssvenska publicistpriset Topeliuspris för sin klarsyn och orädd skrivning. Han förbereder för närvarande en avhandling för Helsingfors universitet om symfoniorkestrarnas programpolitik, särskilt ur ett jämställdhetsperspektiv.

Sanni Purhonen är kritiker, poet, lärare i kreativt skrivande och funkisaktivist. Hon har skrivit litteratur- och filmkritik för bland annat Nuori Voima, Tukilinja, Kiiltomato, Voima och Kulttuurivihkot och undervisat i kurser om funktionsvariation och konstkritik.

Cross over -konstfestivalen presenterar konstnärer på festivalens somekanaler.

Tillgänglighet

Oodis Maijansali är tillgänglig. Diskussionen tolkas till finskt teckenspråk. Under festivalen har Maijansali ett IR-system för hörapparatanvändare. Mer information om tillgängligheten för Centralbiblioteket Oodi (länken tar dig till oodi.fi)

Bakgrund

Diskussionen är en del av kursen om funktionsvariation och konst riktad till kritiker. Kursen arrangerades som ett samarbete mellan Kultur för allas och Kulturförbundet EUCREAs projekt Rum för skapande arbete och Finlands Kritikerförbund SARVs Kritiken syns! (Kritiikki näkyy!) -projekt.

Varmt välkommen till diskussionen Om konst och kritik den 9 september på Cross over -konstfestivalen
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments