Grupputställning

Rum för skapande arbete – jämlikhet för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer

14.4.–21.5.2023 på Aines konstmuseum

Grupputställningen Rum för skapande arbete samlar konstnärer och konstnärspar som arbetade i residens i Torneå och Haparanda 2022: Sofia Karinen, Aino Laiho & Olga Green, Kari Toiviainen och Maarit Hedman & Anu Haapanen.

Utställningen presenterar produktionen som skapades under konstnärernas residensperioder för första gången i en gemensam utställning på Aines konstmuseum. Utställningen, som innehåller verk gjorda med olika tekniker, handlar bland annat om platsens anda i Tornedalen, på gränsen mellan Finland och Sverige, och ett rum där det inte alltid är lätt att få fram konstnärens egen röst.

Projektet Rum för skapande söker kreativa och experimentella lösningar för residensarbetet för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer. De deltagande konstnärer valdes ut genom en öppen ansökan. Projektets residensarbete 2022 har tagits fram av servicen Kultur för alla, Aines konstmuseum och Torneås och Haparandas städerna.

Vernissage

Utställningens vernissage arrangeras torsdagen den 13.4 kl. 14 finsk tid. Varmt välkommen!

Videoguidning

Du kan lära känna utställningen genom en video:

Videon är på finska, textad och innehåller en del syntolkning av konstverken.

Text på videon: Anu Pasanen

Läsare: Virpi Kanniainen

Filmning och klippning: Jari Hannuniemi

Produktion: Aines konstmuseum

Information om projektet

Rum för skapande arbete – jämlikhet för funktionsvarierade och teckenspråkiga konstnärer är ett omfattande tvåårigt projekt som genomförs av servicen Kultur för alla och finansieras av Konestiftelsen. Dess mål är att stärka yrkesmöjligheterna och jämlik ställning för funktionshindrade och teckenspråkiga konstnärer inom konstområdet.

Projektets partners är dessutom föreningen för funktionsvarierade konstnärer Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Finlands Kritikerförbund (SARV på finska), Stiftelser och fonder rf och Tammerfors universitets examensprogram för skådespelarkonst (Näty).