Maarit Hedmans och Anu Haapanens utställning

Maarit Hedman & Anu Haapanen: Fragmenter av mörker

2.–18.12.2022 Galleri Kortteeri (Torneå)

Maarit Hedman ritar med orange pastellkrita på stort, svart papper.

Fragmenter av mörker är en utställningshelhet av Maarit Hedman och Anu Haapanen, som dyker ner i dialogen mellan ljus och mörker. Utställningen är också en dialog mellan två konstnärer som arbetar med olika utgångspunkter. Det är en process, där en konstnär har förlorat sin syn medan den andra konstnär är seende och de båda kan reflektera över sitt arbete genom varandra och tillsammans hitta nya perspektiv på sin konst.

Anu Haapanen arbetade tidigare som assistent i Maarit Hedmans konstprojekt och i olika konstverkstäder för personer med synnedsättning. Idén om en gemensam utställning har mognat av att arbeta med gemensam konst, professionellt utbyte av tankar och ett konstnärligt samspel. Projektet “Rum för skapande arbete” erbjöd en chans att arbeta tillsammans i ett residens och förverkliga ett utställningsprojekt om upplevelsen av mörker. Utställningen omfattar blandteknikska verk och akrylmålningar men även kol- och pastellteckningar.

Maarit Hedman är bildkonstnär och konstpedagog som tog examen från Konstindustriella högskolan 1994. Vid sidan av sitt konstnärliga arbete arbetar hon med pedagogik inom konst och utbildar i många olika projekt. Anu Haapanen har studerat bildkonst vid Lahtis konstinstitut och vid Aalto-universitet samt konsthistoria vid Helsingfors universitet. Hon arbetar multidisciplinärt inom fältet av visuell kultur. Båda konstnärerna har haft flera egna utställningar och samarbetat med andra konstnärer tidigare men detta är deras första gemensamma projekt tillsammans som ett arbetspar.

Vernissage

Utställningens vernissage arrangeras fredagen den 2.12.2022 kl. 13 svensk tid / kl. 14 finsk tid. Syntolkade guidning till utställning kl. 14.30. Varmt välkommen!

Galleri Kortteeri

Fritt inträde. Utrymmet är tillgängligt, det finns en hiss till 2. våningen.

Adress: Köpcentrum Rajalla På Gränsen, 2. våningen., Torneå

Öppettider (finsk tid):

Onsdag 12–18

torsdag 12–18

fredag 12–18

lördag 12–16

söndag 12–16.

Öppettider (svensk tid):

Onsdag 11–17

torsdag 11–17

fredag 11–17

lördag 11–15

söndag 11–15.

 

Rum för skapande arbete projektets logo.

Aines konstmuseums logo.  Kultur för allas logo. Konestiftelsens logo.

Torneås logo. Haaparanda stads logo.