Taiteilijaresidenssit

Keväällä 2022 järjestettiin avoin taiteilijahaku. Hakuun saapui 32 hakemusta sekä Suomessa asuvilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta. Residensseihin ja näyttelyihin valittiin kaksi taiteilijaa ja kaksi taiteilijaparia. 

Taiteilijat työskentelevät Koneen Säätiön taiteilija-apurahalla Viippolan residenssissä Torniossa ja Haaparannan Ruotsinsuomalaisella kansanopistolla eripituisia jaksoja syksyn 2022 aikana. 

Jokainen valittu taiteilija toteuttaa yksityisnäyttelyn oman residenssijaksonsa lopuksi eri tiloissa Torniossa ja Haaparannalla (Galleria Tila Torniossa, kauppakeskus Rajalla Torniossa, Haaparannan kirjasto, Haaparannan rautatieasema, näyttelytila Jala Haaparannalla). Vuonna 2023 järjestetään kaikkien residenssissä työskennelleiden ryhmänäyttely Aineen taidemuseossa. 

Haluamme mahdollistaa residenssissä työskentelyä erityisesti vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille. Residenssijaksojen aikana kerätään tietoa siitä, miten taiteilijaresidenssin voi järjestää mahdollisimman saavutettavasti.  

 

Taiteilijat

Sofia Karinen

Sofialla on aurinkolasit ja nuttura pään päällä.
Kuva: Cecile Rousselet

Sofia Karinen on Limingan taidekoulussa opiskeleva 21-vuotias suomalais-ranskalainen kuvataiteilija, jonka maalausten aiheina ovat hänen elinympäristönsä sekä lähiluonto.

Aino Laiho ja Olga Green

Aino ja Olga istuvat ulkona pöydän ääressä. Ainolla on vaaleat olkapäihin ulottuvat hiukset ja silmälasit, Olgalla pitkät vaaleanruskeat hiukset ja silmälasit.
Aino Laiho ja Olga Green. Kuvaaja: Silva Belghiti

Viittomakielinen työpari Aino Laiho ja Olga Green tulevat residenssissä tutkimaan turvallisen tilan sekä vuorovaikutuksen ja leikin luomia mahdollisuuksia yhteiselle taiteelliselle ilmaisulle. He työskentelevät kokeilevasti useilla eri tekniikoilla ja materiaaleilla. 

Kari Toiviainen

Mustavalkoinen valokuva Karista seisomassa kuvausstudiossa valokeilassa.
Kuvaaja: Tommi Niukkanen

Kari Toiviainen on CP-vammainen, monialaisesti työskentelevä teatterin ja audiovisuaalisen ilmaisun ammattilainen, joka tulee residenssissä työstämään yhteisöllistä videotaideteosten sarjaa. 

Maarit Hedman ja Anu Haapanen

Maarit poseeraa vihreäsävyisen abstraktin maalauksen edessä. Hänellä on ruskeat, laineikkaat hiukset.
Maarit Hedmanin kuva: Markku Hedman
Anu istuu huonekasvien keskellä. Hänellä on pitkät ruskeat hiukset ja tuuhea otsatukka.
Anu Haapanen. kuva: Satu Haapanen

Maarit Hedman ja Anu Haapanen työstävät residenssissä sekatekniikka- ja akryylimaalauksista sekä hiilipiirroksista koostuvaa näyttelykokonaisuutta. Teoksillaan he käyvät näkevän ja näkönsä menettäneen taiteilijan välistä vuoropuhelua pimeydestä.