Ohjausryhmä

Ohjausryhmä on hankkeen etenemistä seuraava, ohjaava ja tukeva ryhmä. Ohjausryhmän tehtävänä on toimia ajattelun apuna, suuntien hahmottelijana ja kriittisenä ystävänä. Tapaamme ohjausryhmää kahdesti vuodessa.

Tilaa taiteilijuuteen -hanke on vammaisjohtoinen ja taiteilijalähtöinen. Se tarkoittaa, että hankkeen ohjausryhmässä ja tekijöissä on paljon vammaisia ja kuuroja taiteilijoita.

Dimitri Baltzar

Dimitri Baltzar on kouluttautunut muusikoksi Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksessa (Koulutuskeskus Salpaus, ammatillinen erityisopetus/Kaarisilta, musiikkialan perustutkinto, muusikko, 2008). Hän työskentelee muusikkona Lyhty ry:n musiikkityöpajassa ja on toiminut myös Lyhdyn Kiviradiossa toimittajana.

Dimitri laulaa suomalaista kansanmusiikkia ja iskelmiä esittävässä Dimitri Baltzar Duossa, jonka hän muodostaa yhdessä Kalle Salosen kanssa. Kokeilevampaa musiikkia hän on esittänyt nimellä Howlin Dimitri. Dimitri on Resonaarin Trio Törkeät -bändin solisti ja harrastaa laulua Resonaarin laulunopettajien kanssa.

Dimitri toimii aktiivisesti Suomen sosialidemokraattisessa puolueessa ja on ollut SDP:n kunnallisvaaliehdokkaana Helsingissä. Dimitri on myös ahkera ravien harrastaja ja tunnettu Suomen ravipiireissä.

Dimitri katsoo suoraan kameraan tyylitellyssä, studiovalolla valaistussa kuvassa. Tummat, kiharat hiukset, pikkutakki, huivi ja farkut, asento eteenpäin nojautunut.
Dimitri Baltzar. Kuva: Pekka Elomaa.

Rosanna Fellman

Rosanna Fellman on lavarunoilija, kirjailija ja aktivisti. Hän on kotoisin ruotsinkielisestä Pietarsaaresta, nykyisin hän asuu Helsingissä. Fellmanin runoista löytyy spoken word -vivahteita, monikielisyyttä, huumoria ja ajankohtaisia teemoja. Fellmanin ensimmäinen runokirja Strömsöborna ilmestyi 2019. Strömsöborna sai Vimma-kulttuuripalkinnon vuonna 2019 ja kirja oli myös ehdolla Ylen Tanssiva Karhun palkinnolle vuonna 2020. Fellmanin toinen kirja Republikens President – Tasavallan Presidentti ilmestyi keväällä 2022.

Rosannalla on vaaleanpunainen vahva silmämeikki, ja kirkkaanpunaiseksi värjätyt kulmakarvat sekä hiukset.
Rosanna Fellmann.
Kuva: Niklas Sandström.

 

Nadja Leham

Nadja Leham valmistuu kesäkuussa 2022 Åsa Folkhögskolanin Five style -katutanssilinjalta Ruotsista. Hän on toiminut muun muassa tanssin, performanssin ja kirjoittamisen parissa. Leham on sosiaalityön kandidaatti (2020) ja on tällä alueella kiinnostunut erityisesti hyvinvointivaltionationalismista ja työhön liittyvistä kysymyksistä. Taiteen saavutettavuus pohjautuu kaikkeen muuhun saavutettavuuteen, esimerkiksi terveydenhuoltoon, asumiseen ja vapaaseen liikkuvuuteen kansallisvaltioiden rajojen yli. Taidepolitiikassa Leham haluaa pitää näitä asioita esillä. Leham kuuluu Just Another Crip Groupia ja Rampahoivaverkosto Helsinkiä. Hän palaa aina lip synchin (huulisynkan) taiteellisiin mahdollisuuksiin ja haluaisi oppia enemmän burleskista ja muusta klubeilla esitettävästä taiteesta. Leham aloitti elokuussa 2022 opinnot Outokummun Riverian tanssilinjalla.

 

Nadja on kaupungin kadulla vetokärryn kanssa.
Nadja Leham, kuvaaja Isa Hukka.

 

Aku Meriläinen

Aku Meriläinen valmistui näyttämölavastajaksi Aalto-yliopistosta 2017. Hän kehittää uudenlaisia käytänteitä vallitsevien odotusten ja käsitysten ulkopuolella mediataidetta ja esittäviä taiteita yhdistävissä teoksissa. Tällä hetkellä Meriläinen on kiinnostunut taiteellisen prosessin ja uusien teknologioiden mahdollisuuksista tunnistaa syrjiviä kulttuurisia piirteitä rampanäkökulmasta.

Meriläisen töitä on esitetty muun muassa Kiasma-teatterissa, Edinburgh Fringessä, Kansallisteatterissa, Venetsian Tutkimuspaviljongilla, Tampereen Teatterikesässä, Lain§uojattomat-festivaalilla, Mad House Helsingissä, Joensuun kaupunginteatterissa ja Rovaniemen Teatterissa.

www.akumerilainen.com 

Aku katsoo suoraan kameraan, hänellä on lyhyet ruskeat hiukset ja siniset viikset.
Aku Meriläinen, kuvaaja Tuisku Lehto

 

Jussi Rinta-Hoiska

Olen Jussi Rinta-Hoiska, itseoppinut taidevalokuvaaja. Syntymäpaikkani on Etelä-Pohjanmaa, nykyään asun Hyvinkäällä. Päätyöni on henkilökohtainen avustaja, lisäksi olen tehnyt pitkään töitä kulttuurialalla muun muassa näyttelijänä, lavastajana, juontajana sekä valokuvauksen opettamisen ja tuomaroinnin parissa. Valokuva on todellinen äidinkieleni, sillä suomen kielen taitoni ei riitä kertomaan ajatuksiani. Valokuvien kautta se on mahdollista. Valokuvaajana tavoitteeni on tutkia kuvan symboliikkaa ja kehittää omaa tekniikkaani pidemmälle. Olen ollut kuuro koko ikäni. Luonteeltani olen rauhallinen, huumorintajuinen ja ystävällinen. Tykkään keskusteluista, kuuntelemisesta ja ajattelemisesta. Olen saanut palkintoja taidevalokuvauksesta, muun muassa Wäinö Aaltosen Seuran palkinnon vuonna 2011 ja voittanut Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry:n Olympialogokilpailun vuonna 2010. Olin myös mukana taidevalokuvanäyttelyissä Mäntän kuvataideviikoilla 2021.

Mustavalkoinen kasvokuva Jussista, jolla on lyhyet hiukset ja viikset sekä lyhyt leukaparta.
Kuva: Jussi Rinta-Hoiska.

 

Nikolai Klix (in memoriam)

Nikolai Klix syntyi silloisessa Länsi-Berliinissä ja muutti lapsena Suomeen Helsinkiin. Hän harrasti teatteria nuorempana ja toimi vuoden 2019 aikana vammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n kulttuurisihteerinä. Nikolai oli tekemässä filosofian artikkeliväitöskirjaa Tampereen yliopistolla. Hänen väitöskirjansa aiheena olisi ollut yleinen suhtautuminen yhteiskunnalliseen moninaisuuteen. Väitöskirjassaan hän tutki sitä, millä käsitteillä kyseistä suhtautumista on kuvattu ja miten ko. käsitteet voivat ylläpitää tai tasavertaistaa yhteiskunnallisia valtasuhteita. Lisäksi Nikolai tutki sitä, minkä laatuisia tunnustussuhteita näiden käsitteiden yleisestä käytöstä seuraa. Nikolai menehtyi elokuussa 2023.

Nikolai nojaa puuhun kaupunkiympäristössä.
Nikolai Klix. Kuva: Jaakko Lavonius.